De e-Valiant trekker, gelanceerd tijdens de Fiera Agricola in Verona, is een baanbrekende elektrische variant van de Valiant 60 trekkers, ontwikkeld door BCS. Deze innovatieve trekker wordt aangedreven door een geavanceerde 48 volt lithiumbatterij met een capaciteit van 30 kWh, waardoor hij een vermogen levert van 40 kW (54,5 pk). In vergelijking met de traditionele dieseluitvoering biedt de e-Valiant een iets hoger motorvermogen, waardoor hij zeer geschikt is voor een breed scala aan landbouw- en onderhoudstoepassingen.

Met een volledig opgeladen batterij kan de e-Valiant, afhankelijk van de werkzaamheden, tussen de 3 en 6 uur ononderbroken werken. Het opladen van de batterij vanaf 20 procent duurt ongeveer 5 uur, wat een efficiënte werking garandeert. Ondanks zijn elektrische aandrijving behoudt de trekker de vertrouwde 12+12 versnellingsbak, een topsnelheid van 35 km/h en een 540/540E aftakas, waardoor hij veelzijdig inzetbaar blijft.

Met een gewicht van 1.700 kg behoudt de e-Valiant dezelfde robuuste constructie als zijn dieseltegenhanger, waardoor hij geschikt is voor verschillende terreinen en omstandigheden. Bovendien is de trekker verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, zoals de AR uitvoering met knikbesturing, de RS uitvoering met normale besturing en de AR Micro smalspoor uitvoering met knikbesturing, waardoor hij zich aanpast aan diverse werkzaamheden en omgevingen.

De e-Valiant vertegenwoordigt een belangrijke verschuiving naar duurzaamheid in de landbouwsector en gemeentelijke onderhoudswerkzaamheden. Door zijn elektrische aandrijving draagt hij bij aan het verminderen van uitstoot en geluidsoverlast, terwijl hij tegelijkertijd kracht en prestaties levert die vergelijkbaar zijn met traditionele dieseltrekkers. Met zijn geavanceerde functies en duurzame ontwerp belooft de e-Valiant een belangrijke rol te spelen in de toekomst van agrarische en gemeentelijke activiteiten.

De e-Valiant, onthuld op Fieragricola 2024 in Verona, is de voorloper van het assortiment elektrische tractoren “Made in BCS”, dat binnenkort de e-Vanguard serie zal omvatten, gekenmerkt door hoogwaardige technische kenmerken zoals: een bestuurdersstoel met platform op silent-blokken, beschikbaarheid met een aircocabine, 540/540E dubbele snelheid achter-PTO, hydraulisch systeem met hoog volume d.m.v. 2 pompen, beschikbaarheid van elektronisch geregelde joysticks, volledige LED-verlichting.